Αυριανό μάθημα: ομιλία Δ. Ζήνδρου 15:00-17:00

 
Φωτογραφία Άρης Παγουρτζής
Αυριανό μάθημα: ομιλία Δ. Ζήνδρου 15:00-17:00
από Άρης Παγουρτζής - Thursday, 12 December 2019, 9:56 PM
 

Αύριο, αντί για μάθημα θα παρακολουθήσουμε την ομιλία του Διονύση Ζήνδρου (ΕΚΠΑ) με θέμα "Proof-of-Burn" (σχετικό με κρυπτονομίσματα). Στο τέλος της ομιλίας θα συζητήσουμε σύντομα για πιθανά θέματα εργασίας (project). 

Η ομιλία θα γίνει στα Νέα Κτήρια, ώρα 15:00-17:00, στην Αίθ. 001 (αν υπάρξει αλλαγή θα δείτε σχετική ανακοίνωση στην αίθουσα). Ακολουθεί μια περίληψη του περιεχομένου της ομιλίας από τον ομιλητή:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την Παρασκευή 13/12 ώρα 15:00-17:00 θα παρουσιάσω στην ΗΜΜΥ ΕΜΠ το paper μας με τίτλο "Proof-of-Burn" που γράψαμε το Σεπτέμβρη μαζί με τον Kostis Karantias και Aggelos Kiayias και πρόκειται να δημοσιευθεί στο συνέδριο Financial Crypto 2020 στη Μαλαισία το Φεβρουάριο. Στην εργασία αυτή ασχολούμαστε με την καταστροφή του χρήματος.

Το proof-of-burn έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως μηχανισμός καταστροφής κρυπτονομισμάτων με επιβεβαιώσιμο τρόπο. Παρ' όλη την δημοφιλή του χρήση, ο μηχανισμός δεν έχει μελετηθεί σαν primitive. Στην εργασία αυτή, εισάγουμε για πρώτη φορά έναν κρυπτογραφικό ορισμό του τι καθιστά ένα πρωτόκολλο proof-of-burn. Αποτελείται από δύο συναρτήσεις: Πρώτον, μία συνάρτηση που κατασκευάζει μία διεύθυνση κρυπτονομίσματος. Όταν ένας χρήστης στέλνει χρήματα σε αυτή τη διεύθυνση, τα χρήματα καταστρέφονται μη αναστρέψιμα. Δεύτερον, μία συνάρτηση που ελέγχει αν μία διεύθυνση είναι πραγματικά αδύνατο να ξοδευτεί. Προτείνουμε τις εξής ιδιότητες για πρωτόκολλα burn. Την ιδιότητα unspendability που απαιτεί μία διεύθυνση η οποία επιβεβαιώνεται ορθά ως διεύθυνση burn να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξοδέψει χρήματα· την ιδιότητα binding που επιτρέπει σε αυθαίρετα μεταδεδομένα να ανατεθούν σε μία συγκεκριμένη καταστροφή χρήματος· και την ιδιότητα uncensorability που απαιτει μία διεύθυνση burn να είναι δυσδιάκριτη από μία συνηθισμένη διεύθυνση κρυπτονομίσματος. Ο ορισμός μας περιγράφει όλα τα προηγουμένως γνωστά πρωτόκολλα proof-of-burn. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ένα νέο μηχανισμό καταστροφής χρήματος ο οποίος είναι απλός και ευέλικτος, όντας συμβατός με όλα τα υπάρχοντα δημοφιλή κρυπτονομίσματα. Αποδεικνύουμε ότι το σχήμα μας είναι ασφαλές στο μοντέλο Random Oracle. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνηθισμένο πορτοφόλι για να καταστρέψει χρήματα χωρίς να χρειάζεται ειδικό λογισμικό, κάνοντας το μηχανισμό μας φιλικό προς το χρήστη.

Στη δίωρη αυτή ομιλία μου θα παρουσιάσω τι είναι ένα πρωτόκολλο burn, τους αυστηρούς ορισμούς των ιδιοτήτων του, την νέα μας κατασκευή, καθώς και τις πλήρεις μαθηματικές αποδείξεις ότι το σχήμα μας είναι ορθό και ασφαλές.

Δεν είναι προαπαιτούμενο να διαβάσετε το paper μας για να παρακολουθήσετε την ομιλία, αλλά αν θέλετε υπάρχει διαθέσιμο υπό Creative Commons στο ePrint:
https://eprint.iacr.org/2019/1096.pdf
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------